De IBU (International Bitterness Units) of EBU (European Bitterness Units) geeft aan hoe bitter het bier is. Het is een maatstaf voor de hoeveelheid bitterheid veroorzaakt door de aanwezige hop in het bier. Hop is verantwoordelijk voor het geven van smaak en aroma aan het bier, maar het kan ook bitterheid toevoegen.
Hoe hoger het IBU- of EBU-getal, hoe bitterder het bier zal zijn. Bieren met een lager IBU/EBU-getal hebben over het algemeen een zachtere en minder uitgesproken bitterheid, terwijl bieren met een hoger getal een scherpere en meer uitgesproken bitterheid hebben.
Het is belangrijk om te weten dat het IBU/EBU-getal niet alles zegt over de totale smaakervaring van het bier. Andere factoren, zoals het moutprofiel, de gist en de alcoholsterkte, spelen ook een belangrijke rol in de uiteindelijke smaak van het bier. Daarom is het IBU/EBU-getal slechts één aspect van de smaak van het bier en moet het worden beschouwd in combinatie met andere informatie op het bieretiket om een vollediger beeld te krijgen van de smaak van het bier.